Yaşlılık Döneminde Beslenme

Hayat boyu edinmiş oldukları tecrübe ve bilgi birikimiyle bizlere yol gösteren yaşlı insanlar, senelerin akıp gitmesi sonucu zamanla fiziksel olarak zayıf ve halsiz düşebilirler. Toplumun her kesimini tehdit eden sağlıksız beslenme alışkanlıkları, özellikle 65 yaş ve üzerindeki kişiler için önlem alınması gereken bir sorun olarak karşımıza çıkar. Vücudun ağırlık kaybetmesi, iç organların zayıflaması ve işlevlerini tam olarak yerine getirememesi; kişinin yaşam kalitesini azaltır ve hastalıklara daha kolay yakalanabilmesine yol açar. Bu noktada yapılması gereken yaşlılıkta dengeli olarak tüketilmesi gereken besinlere ve öğün sayısına diyetisyen gözetiminde karar verip, bu programa harfiyen uymak olmalıdır.

Hâlihazırda ülke nüfusunun 4 milyondan fazlasını 65 yaş ve üzeri vatandaşlar oluşturuyor.  Yaşlılığın getirisi olarak kas ve kemik kaybına maruz kalan, iç organlarının fonksiyonel çalışmamasından yakınan insanlar; bağışıklık sisteminin zayıflaması neticesinde çeşitli hastalıklara da maruz kalabilirler.

Peki, insan yaşlandığında vücudunda ne gibi değişiklikler meydana gelir?

Vücut hızla su kaybına maruz kalacağı için ağızda salgılanan tükürük miktarı da doğru orantılı olarak düşüş gösterir. Hazmı kolaylaştıran tükürük salgısı azalınca sindirim sistemi de güçlük yaşar, kişiler iştah kaybı yaşamaya başlar. Kas ve kemik kaybı yaşanacağı için fiziksel hareketlilik azalır, bu da metabolizmanın yavaşlamasını netice verir. Vücuttaki iç organlar zamanla görevlerini tam olarak yerine getirememeye başlar.

Yaşlılar nasıl beslenmelidir?

yaşlılıkta beslenmeYaşlı insanlar mümkün mertebe yağlı yiyecekleri tüketmekten kaçınmalı, öğünlerine balık ve baklagilleri dâhil etmelidirler. Her gün süt içmek, fazla kilolardan diyetisyen gözetiminde kurtulmak ve hazır gıdalardan uzak durmak da yapılması gerekenler arasında yer alır.

Şunu unutmayın, sağlıklı beslenmek için hiçbir zaman geç değildir. Uzman bir diyetisyen gözetiminde yaşlılık dönemini çok daha sağlıklı ve zinde geçirebilmeniz imkân dâhilindedir.

Leave a Reply